Vem får kalla sig optiker

06 februari 2020 lily_hansen

Det är en lyx för oss människor att ha optiker i våra samhällen. En optiker är en person som på universitetsnivå studerat ögon och synfel och samlat på sig kunskap i hur man ska hjälpa personer som inte ser riktigt som de. Man kan säga att en optiker både diagnostiserar synfelet och skriver ut receptet på det, som består i ett par glasögon eller linser. Att vara optiker innebär att man innehar en skyddad yrkestitel och en legitimation från Socialstyrelsen som försäkrar det. Det innebär att inte vem som helst får lov att kalla sig optiker utan att ha genomgått rätt utbildning och legitimerats.

 

Glasögon har fördelar

Med den legitimation och yrkestitel som följer optikerprogrammet i Sverige kan optikern sedan praktisera i hela landet. Man kan med andra ord jobba som optiker i Södertälje, ner till Simrishamn och sedan norrut igen hela vägen upp till Kiruna. En optiker orienterar dig genom alla de fördelar med att till exempel ha glasögon. Förutom det uppenbara skälet att ditt synfel korrigeras, så kan det även vara både väldigt snyggt och modevänligt med glasögon. Glasögonen blir alltså utöver ett hjälpmedel även en accessoar.

 

 

Optikern reder ut din syn

Att få hjälp med att välja glasögon, bågar eller linser är tacksamt då det finns en hel djungel med alternativ. Du ska ju ändå ha glasögonen ett bra tag. Synfel är ju dessvärre ofta permanent såvida du inte opererar ögonen eller liknande. På https://www.xn--optikersdertlje-clb51a.se/ kan du läsa mer om vad en optiker kan hjälpa dig med. Det kanske inte än handlar om att välja ut glasögon eller linser. Du kanske enbart misstänker att du ser dåligt i särskilda situationer, men egentligen bara överansträngt dina ögon med skärmtid, solljus eller helt enkelt bara haft en dålig ögondag. Oavsett hjälper optikern dig reda ut hur det egentligen ligger till med synen.

Fler nyheter